Gotuj z nami

Składniki

wołowina ( u mnie zrazowa, w oryginalnym przepisie polędwica ), 1 kg

pieczarki, 0,5 kg

cebula, 3 szt.

papryka czerwona, zielona i żółta, po jednej sztuce

ogórki kiszone, 4 szt.

siekana natka pietruszki, 1 pęczek

masło klarowane, 1 łyżka

sól, pieprz, przyprawa do steku ( niestety zapomniałam z jakiej firmy ), do smaku

śmietana 22%, mały kubeczek ( 200g )

Mąka pszenna, do oprószenia mięsa

koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek ( mały )

bulion wołowy, 1-2 szklanki

 

musztarda, 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

1.Mięso kroimy w paseczki, zasypujemy pieprzem i przyprawą do steku, wstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, papryki w paseczki a ogórki w kosteczkę. Na chwilę przed smażeniem mięso oprószamy mąką.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy mięso, jak się zrumieni dodajemy cebulkę i pieczarki, jeszcze przez kilka minut razem smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i przekładamy do większego garnka. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy musztardę, przykrywamy i dusimy.

3. Kiedy mięsko będzie już prawie miękkie dorzucamy paprykę i ogórki, mieszamy i dusimy do całkowitej miękkości mięsa ( 10 -15 minut ). Na sam koniec doprawiamy potrawę do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Następnie hartujemy śmietanę i dodajemy do naszego dania, dokładnie mieszamy.

 

 Teraz pozostało nam tylko naszykować świeże pieczywko i zajadać. Życzę smacznego.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl