Gotuj z nami

SKŁADNIKI

  6 PORCJI

 

1/2 kg marchewki

150 g pietruszki

100 g selera

1 duża cebula

1 mały por (biała część)

3 szklaki wrzącej wody

1 łyżeczka soli

2 - 3 ziela angielskie

1 listek laurowy

po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano

1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego

800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego

 

olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy

Przygotowanie:

 Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.

 

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.

W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.

Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl