Gotuj z nami

SKŁADNIKI  7 - 8 PORCJI 2 uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami lub 1 kurczak o wadze około 2 kg 300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych 3 litry zimnej wody włoszczyzna: 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 gałązka natki pietruszki, kawałeczek selera i pora przyprawy: około 1/2 płaskiej łyżki stołowej soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Jeśli mamy całego kurczaka należy go pokroić na części (szyję, skrzydełka, podudzia, udka, piersi, korpus). Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Piersi odłożyć i wykorzystać na drugie danie, nie dodawać do rosołu.

Jeśli mamy kawałki kurczaka (uda, korpus i szyję) należy je tylko opłukać. Opłukać też podroby i wołowinę (można pokroić ją na 2 -3 części jeśli się uda).

Całe mięso (kurczaka, wołowinę i podroby) włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i zagotować na średnim ogniu.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma mrugać) pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny.

W międzyczasie przygotować warzywa: umytą, nieobraną cebulę położyć na palniku i opalać ją przez kilka minut aż zbrązowieje (nie jest to konieczne). Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pora i natkę opłukać.

Warzywa dodać do rosołu (powciskać je do środka) i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Gotować na małym ogniu (tak jak poprzednio) przez około 1 godzinę. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl