Gotuj z nami

Składniki (na ok. 2 l zupy ):

- ok. 0,5- 0,7 kg kości z mięsem (np. drobiowy korpus, szyjki, skrzydełka albo wieprzowe żeberka)

- 2 duże marchewki

- duża pietruszka

- spory kawałek selera

- kawałek pora

- cebula

- 3 kuli ziela angielskiego i dwa listki laurowe

 - ok. 5 średniej wielkości pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki lub puszka pomidorów, lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego.W sezonie najlepiej wybrać świeże pomidory:)  

- pół kubka śmietany

- łyżeczka mąki

- szczypta cukru

 

- pół paczki ugotowanego, ulubionego makaronu

Przygotowanie:

Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyjąć z wywaru mięso i warzywa.

Świeże pomidory pokroić i podsmażyć na łyżce masła aż będą całkiem miękkie i się rozpadną. Przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem, chyba, że ktoś lubi kawałki. Pomidory z puszki też wymagają zblendowania, koncentrat wystarczy wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka. 

  Śmietanę wymieszać dobrze z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do garnka. Podgrzać, ale nie gotować. Dodać do wszystkiego szczyptę cukru, sprawdzić czy ilość soli jest wystarczająca, ew. posypać zupę zmielonym pieprzem.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl