Składniki (na ok. 2 l zupy ):
- ok. 0,5- 0,7 kg kości z mięsem (np. drobiowy korpus, szyjki, skrzydełka albo wieprzowe żeberka)
- 2 duże marchewki
- duża pietruszka
- spory kawałek selera
- kawałek pora
- cebula
- 3 kuli ziela angielskiego i dwa listki laurowe
- ok. 5 średniej wielkości pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki lub puszka pomidorów, lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego.W sezonie najlepiej wybrać świeże pomidory:)
- pół kubka śmietany
- łyżeczka mąki
- szczypta cukru
- pół paczki ugotowanego, ulubionego makaronu
Przygotowanie:
Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyjąć z wywaru mięso i warzywa.
Świeże pomidory pokroić i podsmażyć na łyżce masła aż będą całkiem miękkie i się rozpadną. Przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem, chyba, że ktoś lubi kawałki. Pomidory z puszki też wymagają zblendowania, koncentrat wystarczy wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka.
Śmietanę wymieszać dobrze z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do garnka. Podgrzać, ale nie gotować. Dodać do wszystkiego szczyptę cukru, sprawdzić czy ilość soli jest wystarczająca, ew. posypać zupę zmielonym pieprzem.